SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hörnefors Idrottsförening

HIF:s riktlinjer under Corona-tiden
Uppdaterad 2021-12-21
 
 
 
Folkhälsomyndigheten 2021-11-23
 
Umeå kommun 2021-06-15

1 juni togs de regionala skärpta restriktionerna bort, det innebär att Fritidsförvaltningens idrottsanläggningar blev bokningsbara för föreningsliv och allmänhet. Även utomhusanläggningarnas omklädningsrum håller öppet för tillresande bortalag.

 

Det är fortsatt viktigt att minska risken för smittspridning. Vi tar vårt ansvar för att minska risken för smittspridning på allvar och förväntar oss att andra också gör det.

 
Västerbottens Fotboll 210517

Smittskydd på Region Västerbotten har processat frågan om matcher mellan lag inom distriktet och har lämnat besked om att matcher och tävlingar för barn födda 2002 och yngre kan genomföras mellan lag inom hela distriktet, dvs även över kommungränserna, från och med helgen 22-23 maj. För att detta ska ske på ett smittsäkert sätt så är det ju allas skyldighet att fortsätta följa de nationella allmänna råden och de särskilda rekommendationerna som råder i Västerbotten

 

Viktiga punkter för ett minska risken för smittspridning

 

Smittsäkert resande

  • Alla har ett personligt ansvar göra det man kan för att inte bli smittad eller smitta andra.
  • Vid symtom som kan bero på covid-19 bör man inte resa alls.
  • Vid samåkning i bil rekommenderas att man så långt som möjligt reser tillsammans med de man bor med för att inte blanda ”bubblor” från olika familjer.
  • Aktiviteten sker utomhus. Undvik nya nära kontakter under resan och på resmålet.
  • Planera för hur ni ska agera om någon blir sjuk under resan

Övrigt att beakta

  • Föräldrar som eventuellt kör till matchen ska stanna vid matchen. De räknas inte som publik då de är nödvändig för matchens genomförande
  • Laget bör under dagen inte äta samlat på restaurang på orten eller på vägen, medhavd lunch kan man givetvis äta i utomhus, på rastplats, i buss, eller i bil
  • Undvika samlingar inomhus, t ex i omklädningsrum. Detta pga risk för smittspridning är större inomhus än utomhus.
  • Enligt Tävlingsbestämmelserna ansvarar hemmalaget för att ordna omklädningsrum för motståndare som reser en längre sträcka till matchen. Det är en fördel om hemmalaget kan ordna två omklädningsrum till motståndarna, detta för att undvika risken för trängsel.
  • Hemmalagets spelare byter om hemma.
  • Gällande publik är det SvFF:s starka rekommendation att undvika publik på matcherna, använd appen Min Fotboll och livesänd matcherna
 
Västerbotten Fotboll 210428
Barn och ungdomar födda 2002 eller senare får från och med i dag, 28 april, spela enstaka matcher igen.
Det meddelade Folkhälsomyndigheten under onsdagen.
 

Folkhälsomyndigheten skriver: "Från och med den 28 april 2021 kan föreningar med lagidrotter anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare."

Matcherna ska, likt tidigare, dock spelas lokalt eller med ett begränsat resande. Det är med andra ord fortfarande av stor vikt att de allmänna råden, för att begränsa smittspridningen, efterföljs.

SvFF:s rekommendation är att enstaka matcher för personer födda 2002 eller senare endast genomförs mot lag från samma region (län). Matcharrangemang i form av sammandrag får enligt förtydligande från Folkhälsomyndigheten inte genomföras.

Lokala variationer kan dock förekomma och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i respektive kommun/region och vid eventuella frågor kontakta ert distriktsförbund som administrerar barn- och ungdomstävlingarna.

 
 
Umeå Fritid 210415
Fortsatta restriktioner för Fritids anläggningar

Fritidsförvaltningen fortsätter att hålla inomhus- och badanläggningar stängda för allmänheten. Undantag sker även fortsättningsvis för föreningsledd träning för barn och ungdomar samt för elitverksamhet. Beslutet gäller i dagsläget till och med 9 maj.

Utifrån gällande beslut behöver er förening själva avboka tider i inomhus- och badanläggningar fram till och med 9 maj som berör lag med personer födda 2001 eller tidigare.

I slutet av februari infördes skärpta rekommendationer i Västerbotten som ett komplement till de nationella råden. Dessa förlängs nu till och med 9 maj. Fritidsnämndens ordförande, Ari Leinonen, har efter dialog med Smittskyddsenheten på Region Västerbotten beslutat att även fortsätta hålla inomhus- och badanläggningar stängda till dess. Bakgrunden är det ökande antalet nya fall av covid-19 och dess påverkan på sjukvården i länet.

Fortsättningsvis kommer föreningsledd träning vara tillåtet för barn och ungdomar födda 2002 eller yngre. Föreningsverksamhet som av riksidrottsförbundet klassas som elitverksamhet är även det tillåtet.

 

 
2021-03-02 Svenska fotbollsförbundet

Under förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden för idrotten. Från och med 1 mars får inga andra än yrkesverksamma fotbollslag och spelare spela tränings- och tävlingsmatcher. Därmed ska inga matcher spelas för barn och ungdomar tills myndigheterna anser att smittläget har förbättrats.

På grund av smittläget har Folkhälsomyndigheten och regeringen valt att häva undantaget att barn födda 2005 eller senare att få spela enstaka matcher. 

Från och med 1 mars får endast yrkesidrottslag* spela tränings- samt tävlingsmatcher. Nya i kategorin yrkesidrottslag är lagen i U21 Allsvenskan och undantas därmed förbudet att spela matcher.

Beslutet är villkorat av att spelarna som deltar i matcherna till en majoritet ska bestå av spelare från föreningarnas representationslag, som inte går i grund- eller gymnasieskola, samt att av SEF framtaget protokoll för genomförande av de professionella SEF-klubbarnas matcher under Covid-19 i tillämpliga delar ska följas.

Sammanfattning - nuläge
  • Yrkesidrottslag får både träna och spela matcher.
  • Personer födda 2002 och senare får träna, både inomhus och utomhus, men inte spela några matcher.
  • De som är födda 2001 och tidigare (och som inte är yrkesidrottare) får träna, men inte spela några matcher.

2021-02-26 Västerbottens innebandyförbund

 

Säsongen avslutas i samtliga serier i Västerbotten

Svenska Innebandyförbundets styrelse har tagit beslutet att avsluta säsongen för Allsvenskan dam och division 1 herr. Samtliga distriktsförbund (SDF) har samtidigt beslutat att avsluta distriktsserierna för seniorer. Mot bakgrund av ovannämnda beslut så har Västerbottens Innebandyförbund (VIBF) beslutat att avsluta allt seriespel i distriktet från och med i dag fredag 26 februari. Beslutet gäller samtliga seniorserier, utvecklingsserierna samt ungdomsserierna på röd, blå och grön nivå. 

Med tanke på situationen i hela landet men särskilt det rådande läget i Västerbotten, ser VIBF ingen möjlighet att i närtid återuppta det pausade seriespelet. Region Västerbotten har sedan tidigare infört särskilda rekommendationer för länet som sträcker sig fram till 21 mars. Dessutom kom det för några dagar sedan ytterligare åtgärder från Folkhälsomyndigheten där ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas. Undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare tags också bort. VIBF kommer att följa utvecklingen framöver och om förutsättningar finns genomföra enstaka matcher de två sista helgerna i april. Om det blir aktuellt kommer vi att gå ut med information till samtliga lag i våra serier med möjlighet att anmäla sitt intresse. Föreningar och enskilda lag fattar sina egna beslut om de vill avsluta säsongen i förtid eller om man håller öppet för de två avslutande spelhelgerna i april. VIBF respekterar de beslut som våra föreningar och lagens ledare fattar.

Via nedanstående länk kan ni läsa mer om bakgrunden till besluten i förbundsserierna och seniorserierna på distriktsnivå, samt beslutens påverkan på dessa serier. 

https://www.innebandy.se/inlagg/lista/sasongen-avslutas-for-flera-serier/

 

 

Från RF,
Råd om smitta uppstår i föreningen

Om smitta skulle uppstå i föreningen bör följande åtgärder vidtas:

  • Informera de inom föreningen och övriga personer som smittad person varit i kontakt med​.
  • De som varit i kontakt med den smittade ska, även om de inte har några symptom, tänka på att de kan vara smittade och vara extra uppmärksamma på om de får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).​
  • Vid symtom ska personen isolera sig och gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller om symtomen inte går över på ett dygn.​
  • Om prov tagits ska den som väntar på provsvaret bete sig som om den har covid-19 tills provsvaret visar annat.​
  • Säkerställ att en extra noggrann städning genomförs av de ytor, toaletter, redskap med mera som smittad person använt och vistats i.
 
**************************************************************************************************************************

För dig som ansvarig för träning för spelare födda 2002 och yngre 

Du har ett ansvar att skydda dig själv och andra från smittspridning. Planera noggrant för att minimera riskerna. Punkterna nedan ska ses som ett stöd för dig.

- Observera eventuella restriktioner i din region/kommun/hall
- Aktiva och ledare ska få information om att de ska stanna hemma om de känner minsta symtom eller på annat sätt inte känner sig helt friska.

Överväg att träna i mindre grupper
- Minimera antalet ledare och andra runt gruppen
- Planera flöden för att minimera kontakt mellan olika grupper.

Träna utomhus när det är möjligt
- Ersätt inomhuspass med utomhus i högre utsträckning

Tillse att deltagarna håller avstånd till varandra
- Uppmana deltagarna att byta om hemma före och efter träning
- Uppmana deltagarna att vistas i arenan så kort tid som möjligt
- Håll genomgångar utomhus eller i stor lokal
- Välj övningar som minimerar fysisk kontakt
- Uppmana deltagarna att undvika all fysisk kontakt som inte är en del av spelet

Transport
- Uppmana deltagarna att resa till/från träning individuellt och att undvika kollektivtrafik
- Uppmana föräldrar att lämna och hämta sina barn och ungdomar utanför arenan och att de inte uppehåller sig i arenan under träningen.

Utrustning
- Tillse att vattenflaskor, västar, handdukar o.s.v. hanteras på ett säkert sätt

Hygien
- Ge deltagarna möjlighet att tvätta eller sprita händer före/under/efter träning
- Håll rent på toaletter samt fyll på med tvål och handsprit.

För dig som deltagare 
Du har ett ansvar att skydda dig själv och andra från smittspridning. Planera noggrant för att minimera riskerna. Punkterna nedan ska ses som ett stöd för dig. 

- Stanna hemma om du känner minsta symtom eller på annat sätt inte känner dig helt frisk.
- Vistas i arenan så kort tid som möjligt och byt gärna om hemma.
- Håll avstånd till andra
- Undvik fysisk kontakt som inte är en nödvändig del av spelet
- Tvätta och sprita händerna ofta
- Drick inte ur andras vattenflaskor och tänk på hur västar och handdukar hanteras
- Använd inte andra spelares utrustning
- Lämna avbytarbås och omklädningsrum rent och snyggt
- Res gärna individuellt till träning och undvik kollektivtrafik

 
Prata med spelarna kontinuerligt om allmänna råden samt ex. in-/utflöden där ni påminner dem om hur de ska agera. Tveka aldrig att höra av er om ni har frågor.
 
Vi inom HIF tycker det är viktigt att ge möjligheten till våra barn och ungdomar att fortsätta träna sina idrotter och vill hjälpa våra ledare att göra det på ett så säkert sätt som möjligt. Har ni tankar eller idéer kring hur vi tillsammans kan göra träningen bättre eller säkrare sammanställer kansliet gärna era förslag här.
 
För HIF verksamhet betyder det att:

Alla träningar (oavsett idrott) för barn- och ungdomar upp till 15 år fortsätter.

Alla matcher (förbundsserier och barn- och ungdomsmatcher) ställs in.
Alla träningar i Bråvallahallen för A-lag och Utv.-lag ställs in. Gäller även Ledarinnebandy, Badminton och Drop In verksamheten.

 

RF:s infosida om Corona

 

Övriga möten

Gällande övriga föreningsmöten så anpassar vi dessa till med digitala lösningar.